Odaberite područje koje Vas zanima:

Upišite pojam koji Vas zanima:

 
 
Prolistajte stranice Dietpharmovog časopisa "Prevencijom do zdravlja"

Muški i ženski problemi
Povećanje prostate, bolesti dojke, neplodnosto zdravlju / KAD ZGLOBOVI ZAŠKRIPE


KAD ZGLOBOVI ZAŠKRIPE

«Osjećate li bol u kralježnici, kuku, koljenu, laktu? »
Na to pitanje potvrdno će odgovoriti 10% svjetskog stanovništva i čak 40% Evropljana. Svi oni vjerojatno boluju od neke reumatske bolesti.
Iako reumatske bolesti (osobito osteoartritis) pogađaju pretežno osobe treće životne dobi, sve je više mladih i osoba srednje dobi koji se žale na slične tegobe.
Riječ «reuma» grčkog je porijekla, a označava «strujanje». Svim reumatskim bolestima zajednička su dva simptoma: karakteristična bol i ograničenje pokreta u zahvaćenom zglobu.
Reumatske bolesti među najčešćim su razlozima za posjet liječniku u razvijenim zemljama, a pravodobna dijagnoza prvi je korak u njihovu liječenju. Zanemarivanje tog problema nije preporučljivo, jer će se kod čak 50% neliječenih bolesnika javiti neki oblik invalidnosti!


Najčešće reumatske bolesti:

Osteoartritis (artroze) 63%
Upalne reumatske bolesti 16%
Fibromialgija 13%
Drugi oblici 8%

OSTEOARTRITIS (ARTROZA)

Osteoartritis je najčešća reumatska bolest, a pripada skupini degenerativnih oboljenja. Njena učestalost može se objasniti sve dužim životnim vijekom, ali i suvremenim nezdravim načinom života te štetnim utjecajima iz okoline.
Osteoartritis karakterizira propadanje zglobne hrskavice. Iako može zahvatiti bilo koji zglob, najčešće su ipak pogođeni veliki zglobovi kao što su zglobovi kralježnice, kuk, koljeno (zbog najvećeg opterećenja tih zglobova).

Mjesta na kojima se osteoartritis najčešće javlja:

Slabinski dio kralježnice 33%
Vratni dio kralježnice 30%
Koljena 27%
Kukovi 25%
Cijela kralježnica 24%
Ruke 11%
Noge 9%

Osim zglobne hrskavice, artrotski degenerativni procesi oštećuju i sinovijalnu ovojnicu, kao i druge vezivne strukture zgloba, koje se u normalnim okolnostima «troše» kretanjem, ali i neprestano obnavljaju.
U zglobu koji je zahvaćen artrozom obnova postaje sporijom od trošenja: vlakna hrskavice slabe i na kraju nestaju. Time dolazi i do promjena u kostima: kost u blizini oboljelog zgloba postaje čvršća (zbog taloženja mineralnih soli), a na njenoj površini nastaju izrasline – osteofiti. Znak uznapredovalih degenerativnih promjena su cistične šupljine koje se stvaraju zbog propadanja koštanog tkiva.
Osteoartritis se najčešće javlja nakon 40. godine života, a nakon 55. godine njezina se učestalost povećava geometrijskom progresijom. Do 45. godine života češće obolijevaju muškarci, a nakon 55. godine žene.Kako je građen zglob?

Zglob je dio tijela u kojem se sastaju dvije ili više kosti: zglob kuka spaja zdjelicu i bedrenu kost, a lakat nadlaktičnu kost i kosti podlaktice. Krajevi kosti koji se sastaju u zglobu prekriveni su hrskavicom. Površina zglobne hrskavice je glatka, kako ne bi došlo do trenja između kosti koje se spajaju u zglobu.
Zglobna hrskavica neprestano se troši i obnavlja. Zglob je zato zaštićen vlaknastom čahurom (fibrozna kapsula) koja obavija vrhove kostiju što čine zglob. Oko čahure su ligamenti (služe kao pojačanje zgloba), tetive (produžetak mišićnih vlakana koje spajaju mišić i kost) i mišići koji omogućuju pokrete zgloba.
U unutrašnjosti čahure nalazi se sinovijalna ovojnica koja luči sinovijalnu tekućinu. Sinovijalna tekućina podmazuje zglob i hrani hrskavicu.

Kako prepoznati osteoartritis?

Bol je najčešći i najvažniji znak osteoartritisa: pojavljuje se na početku izvođenja pokreta, a potom se postupno smanjuje. Razvojem bolesti gibljivost zgloba postaje sve manja.
Bolest se razvija sporo, a gubitak gibljivosti u bolesnom zglobu je postupan, ali nažalost i nepovratan.
Izobličenja u području zgloba mogu nastati zbog njegova promijenjenog oblika, odebljanja zglobne čahure ili izljeva tekućine u zglob. Škripanje pri izvođenju pokreta u bolesnom zglobu uzrokovano je trenjem neravnih površina zglobne hrskavice.
Zglob vremenom postaje nestabilan, a mišići vezani za taj zglob postupno slabe.
Konačna slika osteoartritisa je deformacija zgloba.

Liječenje

Osteoartritis se ne može liječiti, ali usprkos tome moramo težiti poboljšanju kvalitete života oboljelih osoba: ukloniti bol, smanjiti otečenost, održati pokretljivost zglobova.
Pri tome su na prvom mjestu svakako vježbe rasterećenja, koje poboljšavaju pokretljivost zglobova, potiču procese obnavljanja hrskavice, jačaju mišiće i povećavaju stabilnost zglobova.
U liječenju osteoartritisa primjenjuju se i lijekovi za ublažavanje boli, koji suzbijaju sekundarne upalne promjene, te lijekovi koji smanjuju napetost mišića.
U težim slučajevima ponekad je potreban kirurški zahvat. Zamjena bolesnog zgloba umjetnom protezom pokazala se uspješnom, osobito kod osteoartritisa nosećih zglobova (kuk, koljeno).
Novost koja se istražuje u brojnim istraživačkim centrima (pa tako i kod nas) je presađivanje hrskavice. No, čini se da će rezultati tih istraživanja biti praktično primjenjivi tek za desetak godina.

Bolujete li od osteoartritisa?

J Tegobe ublažava:
L  Bolest pogoršava:
Vježbanje (vježbe istezanja i vježbe zagrijavanja).
Dugotrajno sjedenje u nepravilnom položaju.
Prehrana bogata voćem i povrćem.
Prekomjerna tjelesna težina
 
Suha klima.
Vlaga, nagle promjene vremena.
Preparati sa glukozamin-sulfatom i kondroitin-sulfatom.
 
Metaboličke bolesti (npr. šećerna bolest).
Omega-3 masne kiseline.
 

 
Za specifične savjete i upute u vezi s proizvodima, molimo da se obratite našim stručnjacima u SAVJETOVALIŠTU online ili
na telefon 01/3326733, radnim danom od 10-14h.
Ove web stranice sadrže informacije i savjete o zdravom načinu života, kojima Vas želimo potaknuti da budete aktivniji u očuvanju i unapređenju vlastitog zdravlja.

Informacije o brojnim zdravstvenim poremečajima i proizvodima nisu namijenjene dijagnosticiranju niti propisivanju terapije te ne mogu biti zamjena za stručnost, znanje, vještinu i procjenu farmaceuta i liječnika.
© Fidifarm d.o.o. Sva prava pridržana. Fidifarm je dio Atlantic Grupe