Trudnice / Dodaci prehrani za trudnice
 
Dodaci prehrani za trudnice

Dr.sc. Darija Vranešić Bender 
nutricionistica
Vitaminoteka
 
 
Sve potrebe za hranjivim tvarima treba nastojati zadovoljiti putem pravilne prehrane, a zbog eventualnih manjih propusta u prehrani korisno se osigurati dobrim multivitaminskim pripravkom prilagođenim za trudnice. 
 
Trebaju li trudnicama dodaci prehrani?
Iako ne postoji jedinstven stav stručnjaka o rutinskom propisivanju prenatalnih suplemenata i nema „zlatnog standarda“ koji bi se odnosio na sastav takovih pripravaka, u znanstvenoj se literaturi često nalaze studije koje svjedoče o povoljnom učinku multivitaminskih dodataka tijekom trudnoće. Primjerice, kanadski znanstvenici analizirali su sedam ranije provedenih međunarodnih studija u kojima su sudjelovale tisuće djece čije su majke u trudnoći uzimale multivitaminske nadomjestke i folnu kiselinu. Utvrđeno je da su djeca majki koje su uzimale vitamine imala dvostruko manje izglede za obolijevanje od najčešćih oblika raka. Najveće smanjenje rizika je zabilježeno glede neuroblastoma (raka perifernog živčanog sustava), leukemije i tumora na mozgu. 
 
Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Pittsburgu pokazalo je da su žene koje su u ranoj trudnoći uzimale multivitaminski pripravak imale 45 % manji rizik od preeklampsije. Poznato je da je preeklampsija, stanje koje se očituje visokim krvnim tlakom i proteinima u urinu, glavni uzrok prijevremenog poroda i smrti fetusa. 
 
Dodaci prehrani ne smiju se razmatrati kao zamjena za uravnoteženu prehranu i ne bi se trebali uzimati prije procjene nutritivnog statusa koju provode stručnjaci - liječnici i nutricionisti. Nedostaci se najlakše mogu uočiti provođenjem laboratorijskih analiza, ali i pomnim praćenjem fizioloških simptoma koji reflektiraju izvjesne deficite važnih nutrijenata. Pažljivim osluškivanjem našeg tijela i sami možemo najbolje pratiti signale koji nastaju zbog neadekvatne prehrane, načina života ili određenih zdravstvenih tegoba. Signali se očituju slabljenjem imuniteta, učestalim infekcijama, anemijom, lošom kvalitetom kose, kože, noktiju, smanjenim apetitom, grčevima mišića, umorom, slabosti, iscrpljenosti, potištenosti, nesanicom, sporim cijeljenjem rana, i cijelim nizom drugih - kliničkih i subkliničkih simptoma. Današnji stil života sa sobom nosi velike izglede za nastanak suptilnih, subkliničkih nedostataka, a savjet je stručnjaka primarno optimiranje prehrane i tek nakon toga odabir kvalitetnog dodatka prehrani.
 
Što su prenatalni suplementi?
Dodaci prehrani za trudnice krojeni su poštujući posebne potrebe za nutrijentima tijekom trudnoće. Kratica za preporučen dnevni unos koju možemo vidjeti na deklaraciji svakog vitaminsko-mineralnog dodatka prehrani je RDA (Recommended Daily Allowance).
 
Iako postoje razlike u sastavu takvih pripravaka, neke temeljne odrednice ovakvi bi pripravci trebali zadovoljavati. Primjerice, poželjno je da udio vitamina A ne premašuje preporučenu dozu te da kritični nutrijenti poput folne kiseline, željeza, kalcija i magnezija budu zastupljeni u adekvatnim količinama. Međutim, nerijetko je uz prenatalni suplement potrebno uzimati dodatni kalcij, željezo i magnezij budući da je nemoguće proizvesti tabletu koja bi sadržavala te minerale u preporučenim dozama. Primjerice, prosječni sadržaj kalcija u takvim dodacima prehrani iznosi 200 mg, što je približno 20 % dnevnih potreba. Tableta koja bi sadržavala preporučenih 1000 mg jednostavno bi bila prevelika. Stoga se trudnicama koje ne unose dovoljno hrane bogate kalcijem uz dodatak prehrani za trudnice preporučuje i dodatni kalcij, primjerice u dozi od 600 mg. Slična je situacija i s magnezijem i željezom. Također, neki prenatalni suplementi ne sadrže preporučenih 400 mcg folne kiseline, pa je potrebno posegnuti za dodatnim pripravkom kako bi dosegli preporučeni unos.
 
Prilikom propisivanja svih pripravaka tijekom trudnoće vrlo je važno uzeti u obzir prehrambene navike trudnice, osobito ako se radi o preventivnom uzimanju suplemenata. Primjerice, trudnica koja zadovoljava svoje potrebe za kalcijem putem mliječnih proizvoda ne treba dodatni kalcij. Također, trudnice koje jedu dva do tri obroka ribe tjedno ne trebaju dodatne omega-3 masne kiseline.
 
Prenatalni suplementi mogu se uzimati i prije začeća, tijekom trudnoće i laktacije. Štoviše, potrebe za nekim vitaminima i mineralima još su više tijekom dojenja nego tijekom trudnoće te je uzimanje suplemenata u tom razdoblju od posebne koristi. Trudnicama i dojiljama vegetarijankama i osobito vegankama preporučuje se dodatak vitamina B12, kako bi imale dovoljnu zalihu ovoga vitamina za prijenos fetusu u svrhu spriječavanja zaostatka u razvoju.
 
Obratite pažnju na...
 
...folnu kiselinu
Ženama u reproduktivnoj dobi preporučuje se uzimanje 400 mcg folne kiseline dnevno. Žene koje planiraju trudnoću trebaju uzimati suplement folne kiseline prije začeća i nastaviti s uzimanjem do dvanaestog tjedna trudnoće. Međutim, smatra se da tek manjina slijedi ove preporuke. Također, u nekim zemljama čak je 50 % trudnoća neplanirano te se adekvatna nutritivna priprema često zaboravlja. Na deklaraciji prenatalnog suplementa valja provjeriti kolika je doza folne kiseline u pripravku i ako ne osigurava preporučenih 400 mcg, uputno je posegnuti za dodatnom folnom kiselinom iz suplemenata tijekom prvog tromjesečja trudnoće.
 
...vitamin A
Tijekom trudnoće, vitamin A je potreban za pravilan rast i razvoj fetusa. U prehrani je ovaj vitamin zastupljen u dva oblika: kao retinol i kao beta-karoten, provitamin vitamina A. Dnevna preporučena doza vitamina A za trudnice iznosi 770 μg. Ne preporučuje se dnevni unos veći od navedene doze u obliku retinola jer može uzrokovati porođajne defekte. Terapija akni ponekad podrazumijeva uzimanje derivata vitamina A (izoretinoina) koji su povezani s malformacijama ploda i stoga treba prestati s takvom terapijom 6 mjeseci prije začeća. Slično je i s vitaminom A u dodacima prehrani. Svakako treba izbjegavati megadoze ovog vitamina prije i tijekom trudnoće. 
 
Beta karoten ne predstavlja opasnost, budući da se ova supstancija u tijelu pretvara u vitamin A kada je potreban organizmu. Konzumiranjem hrane bogate voćem i povrćem i ograničenim količinama jetrica i suplemenata koji sadrže retinol, lako se može postići adekvatan unos vitamina A u trudnoći.
 
...željezo
Ženama koje započnu trudnoću s adekvatnim zalihama željeza može se proporučiti uzimanje niskodoziranog suplementa željeza tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Kako bi se pospješila apsorpcija pripravak valja uzimati između obroka ili prije spavanja na prazan želudac. Nije uputno uzimati željezo uz mlijeko, kavu ili čaj jer ove tekućine inhibiraju njegovu apsorpciju. Ipak, valja naglasiti da samostalno propisivanje terapijskih doza željeza nije preporučljivo. Prilikom uzimanja željeza uvijek je korisno savjetovati se s liječnikom. 
 
...kalcij
Adekvatan unos kalcija tijekom trudnoće čuva koštanu masu majke i osigurava izgradnju skeleta fetusa. Najveća potreba za kalcijem javlja se u posljednjem tromjesečju trudnoće kada se pojačano deponira u kostur ploda. Iako je u trudnoći povećana sposobnost apsorpcije kalcija, važno je unositi adekvatne količine i to oko 1000-1200 mg/dan.
 
Nizak unos prehrambenog kalcija povezan je s preeklampsijom, potencijalno opasnim (no ipak preventabilnim) stanjem. Suplementacija kalcijem može spriječiti preuranjen porod, povezan s preeklampsijom. Kalcij također smanjuje rizik od hipertenzije u trudnoći i povoljno djeluje na krvni tlak novorođenčadi.
 
...cink i magnezij
Ovi minerali potrebni su u većoj količini tijekom trudnoće za pravilan razvoj fetusa. Njihov unos moguće je osigurati hranom, primjerice orašastim plodovima, mesom, plodovima mora, sojom, žitaricama. Ipak, utvrđeno je da većina trudnica ne unosi dovoljne količine cinka, ali rutinska suplementacija se ne preporučuje jer suviše visoke doze mogu imati neželjene učinke. Trudnice koje uzimaju suplemente željeza (više od 30 mg dnevno) trebale bi uzimati i dodatak cinka jer željezo može ometati apsorpciju cinka.
 
Dnevna potreba za cinkom je 15 mg dnevno, a nedostatak cinka u prehrani dovodi se u vezu sa prijevremenim porodom, malom tjelesnom masom i zaostatkom u rastu ploda. Magnezij je potrebno uzimati u dozi od 350 mg/dan, a važan je zbog rasta fetusa, kontrakcija i radi pojačanog metabolizma trudnice. Također, koristan je jer može spriječiti grčeve u nogama koji su česta pojava u trudnoći.
 
...omega - 3 masne kiseline 
Omega-3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalni nutrijenti za vrijeme trudnoće i ranog djetinjstva te imaju važnu ulogu u smanjenju nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Prehrana bogata tim vrijednim supstancijama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece. Posljedna 3 mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina života ključne su za pravilan razvoj mozga.
 
Ukoliko trudnica ne konzumira ribu ili sjemenke i orašaste plodove postoji opasnost od niskog unosa omega-3 masnih kiselina te u takvoj situaciji može unos tih važnih masnih kiselina upotpuniti dodatkom omega-3 masnih kiselina. Trudnicama se preporučuje dnevni unos 300 mg omega-3 (EPA+DHA).
 
...probiotike 
Tijekom trudnoće može se razmotriti i uzimanje pripravaka probiotika ili tzv. „korisnih bakterija“. Bakterijska vaginoza, stanje kod kojeg je smanjen broj laktobacila u vaginalnoj mikroflori, jedan je od čimbenika rizika koji se razmatra kao potencijalni krivac prijevremenog poroda. Redovito uzimanje probiotika pokazalo se učinkovitim pri smanjenju rizika od bakterijske vaginoze i održanju normalne vaginalne flore u kojoj prevladavaju laktobacili. 
 
Laktobacili također mogu igrati ulogu u prevenciji vaginalne kolonizacije streptokokima skupine B, mikroorganizmima koji mogu izazvati zdravstvene smetnje u novorođenčadi. Još jedno obećavajuće područje djelovanja probiotika je prevencija alergijskih reakcija. Istraživanja su pokazala da je manja učestalost atopijskog dermatitisa u dojenčadi čije su majke uzimale probiotike tijekom trudnoće i kada su dojenčadi davani probiotici tijekom prvih šest mjeseci. 
 
Uzimanje probiotika tijekom trudnoće je sigurno i može imati brojne povoljne učinke na zdravlje majke i djeteta. Probiotici su dostupni u kapsulama, ampulama, a najjednostavnije ih je unositi putem fermentiranih mliječnih proizvoda s dodanim probiotičkim kulturama.
 
...ljekovito bilje 
Uzimanje pripravaka ljekovitog bilja ne preporučuje se tijekom trudnoće. Budući da ne postoji stroga zakonska regulativa za takve proizvode, koncentracija aktivne tvari često je nepoznata ili varira u pojedinim proizvodima. Također, moguće je da su prisutni određeni kontaminanti, posebice u čajnim mješavinama iz neprovjerenih izvora. Nadalje, nema dovoljno znanstvenih studija koje bi potvrdile sigurnost uzimanja ovakovih proizvoda tijekom trudnoće, pa je najbolje u potpunosti izbjegavati ovakve proizvode ili ih uzimati pod strogim nadzorom liječnika.
 
 

 

 

 

 

 
Za specifične savjete i upute u vezi s proizvodima, molimo da se obratite našim strucnjacima u SAVJETOVALIŠTU online ili
na telefon 01/3326733, radnim danom od 10-14h.
Ove web stranice sadrže informacije i savjete o zdravom načinu života, kojima Vas želimo potaknuti da budete aktivniji u očuvanju i unapređenju vlastitog zdravlja. Informacije o brojnim zdravstvenim poremećajima i proizvodima nisu namijenjene dijagnosticiranju niti propisivanju terapije te ne mogu biti zamjena za stručnost, znanje, vještinu i procjenu farmaceuta i liječnika.
NAPOMENA
Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika


Dietpharm kao vodeći brand u području dijetetike dobio je još jedno priznanje  – CROATIA Superbrands 2010, kojim je uvršten među vodeće tržišne marke u Hrvatskoj. Glasovi stručnog vijeća, koje čine 65 članova priznatih marketinških i poslovnih stručnjaka, upotpunjeni su glasovima više od 23.000 potrošača, čime se dala dodatna važnost rezultatima. Tim priznanjem je nagrađen 25 godišnji trud koji Dietpharm ulaže u razvoj proizvoda koji su utemeljeni na posljednjim dostignućima znanosti i proizvedeni prema najvišim zahtjevima farmaceutskih standarda.
© Fidifarm d.o.o. Sva prava pridržana. Fidifarm je dio Atlantic Grupe