Natrag

Akne nakon puberteta

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti u općoj populaciji. U zadnje vrijeme akne se sve češće vide u starijih od 25 godina, posebice u žena. Razlikujemo 2 tipa post-adolescentnih akni: perzistirajuće akne koje su započele u pubertetu i nastavljaju se u odrasloj dobi i akne koje se prvi put javljaju u dobi iznad 25-te godine života. Akne koje se prvi put pojavljuju u dobi iznad 25-te godine često nazivamo hormonalne akne, iako one mogu biti posljedica stresa, načina prehrane, lijekova ili u svojoj pozadini mogu imati fokus (žarište) upale.

Hormonalne akne

Postoji nekoliko stanja u kojima je poremećen hormonalni metabolizam uzrok nastanka akni. 

To su prije svega:

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

U sklopu ovog složenog hormonalnog poremećaja na koži se mogu javiti akne, povećana dlakavost tijela (hirzutizam) i pojačano ispadanje kose. Navedeni simptomi posljedica su povišene razine muških spolnih hormona ili povećane osjetljivosti folikula dlake na normalne razine muških spolnih hormona. Na PCOS se treba posumnjati kod neredovitih, produženih menstrualnih ciklusa i akni koje ne reagiraju na terapiju. Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike, ultrazvuka jajnika (nalaz policističnih jajanika) i hormonalne obrade (povišeni LH, slobodni i ukupni testosteron). 

Kod većine pacijentica s PCOS nađe se abnormalna dinamika gonadotropina, uključujući visoke serumske koncentracije LH.; dok je razina androgenih hormona najčešće u granicama normalnih vrijednosti. Čak i u odsutnosti suviška androgenih hormona, hormonalna terapija u ovih pacijentica učinkovita je u liječenju akni. 

U liječenju akni pacijentica sa PCOS važna je suradnja dermatologa, ginekologa i endokrinologa kako bi se postavila prava dijagnoza i preporučila optimalna terapija: najčešće kombinacija anti-androgenih lijekova i lokalne terapije za akne.

Predmenstrualne akne 

Velik broj žena navodi pogoršanje akni za vrijeme ciklusa, posebice oko usta i na bradi. Slične se promjene vide i nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva. Ovaj oblik akne se uspješno rješava lokalnom terapijom.

Bodybuilding akne i doping akne

Uzimanje androgenih steroida s ciljem povećanja mišićne mase mogu dovesti do značajnog pogoršanja akni. 

Adrenogenitalni sindrom

Ekskorirane akne

Ovaj oblik primarno ožiljkastih akni vidi se kod mlađih žena, koje imaju blagi oblik akni s komedonima i rijetkim papulopustulama. Usljed kroničnog grebanja i istiskivanja promjena nastaju ožiljci i hiperpigmentacije. Uz lokalnu terapiju često je potrebna i psihoterapija.

Akne i vanjski čimbenici

Kozmetski preparati mogu doprinijeti nastanku akni. Masni preparati za njegu kože, ulja u proizvodima za njegu lica i kose mogu potaknuti nastanak ili pogoršanje postojećih akni. S druge strane preparati na bazi vode, kao npr. hidratantne kreme, manje su komedogeni i ne potiču nastanak akni. Sapuni i deterdženti uklanjaju sebum (loj) s površine kože, ali ne utječu na proizvodnju loja. Naramenice grudnjaka, ortopedski gips i sportske kacige okluzijom folikula mogu dovesti do nastanka komedona i akni posljedično. Poznata je pojava eruptivne akne uslijed nagle ekspozicije suncu.

Akne i stil života

Stres ― Pacijenti i liječnici općenito su mišljenja da psihosocijalni stres može pogoršati akne. Kliničke studije pokazuju pogoršanje akni kod studenata za vrijeme ispita za razliku od mirnog perioda (ljetni praznici). 

Dijeta ― Kliničke studije pokazuju moguću povezanost mlijeka i prirodnih hormonalnih komponenti mlijeka s mogućim pogoršanjem akni. Smatra se da inzulinu nalik faktor rasta (IGF) može igrati ulogu u nastanku akne. 

Nema adekvatnih podataka (studija) koji bi potvrdili povezanost pogoršanja akni i uzimanja čokolade.

Akne uzrokovane lijekovima

Brojni lijekovi, uključujući i vitaminske preparate mogu izazvati tzv. akneiformne erupcije. Lijekovi koji dokazano dovode do nastanka akneiformnih erupcija su: kortikosteroidi, fenitoin, litij, izonijazid, inhibitori epidermalnog čimbenika rasta, jodidi, bromidi, androgeni i brojni drugi lijekovi.

Akne kao posljedica žarišta (fokusa)

Akne mogu nastati kao odgovor na žarišnu infekciju (zubi, uho, grlo, nos, sinusi). Detekcijom i liječenjem žarišne infekcije dolazi do postupne sanacije akni. 


Zaštita privatnosti pitajte nas