Natrag

Bijeli sljez

Povijest

Sljez je stara ljekovita biljka. Još kralj Karlo Veliki je odredio da se mora uzgajati na svim njegovim državnim imanjima. Korijen bijelog sljeza koristio se kao sredstvo za rane, protiv čireva i upala, osobito maternice. Bio je sastavni dio tekućina za ispiranje usta kod zubobolje a za vanjsku primjenu koristio se svježi sljez kod bijelih mrlja od sunčanja, ujeda otrovnih životinja itd.

Bilo bi dobro da ta ljekovita biljka češće ulazi i u naše vrtove, jer sa svojim baršunastim listovima i ružičastim cvjetovima izgleda vrlo privlačno. I danas je vrlo važna njegova uloga za liječenje kašlja i želučanih tegoba, a tek u posljednje vrijeme otkriven je njezin utjecaj na imunološki sustav.

Botanika

Bijeli sljez ima visoku 50 - 150 cm, nerazgranatu stabiljku koja je cijela pokrivena bijelim putenastim dlakama. Cvjetovi su na kratkim stapkama a latice su gotovo dvostruko duže od čaške. Vrijeme cvatnje je od srpnja do kolovoza.

Djelotvorne tvari

Glavni ljekoviti sastojak su sluzi. Korijen u jesen sadrži 15% sluzi, u proljeće tek 5 - 6%. Listovi i cvjetovi sadrže 6 - 9% sluzi. U korijenu se nalazi i mnogo škroba, usto još pektin, biljni steroli, ponešto eteričnog ulja, bjelančevina i aminokiselina.

Naziv droge

Althaeae radix (korijen bijelog sljeza)

Djelovanje

Glavni ljekoviti sastojak bijelog sljeza je sluz. Sluz je rastvorljiva u vodi i hidrolizom daje glukozu, galaktozu i ksilozu. Biljne sluzi lokalno djeluju na kožu i sluznicu i sprječavaju te ublažavaju sve vrste upala. Posljednjih godina je utvrđeno da polisaharidi kompleksne građe stimuliraju imunološki sustav i djelomično suzbijaju razvoj tumora.

Uporaba

Bijeli sljez pomaže u liječenju bolesti dišnih organa kao što su kašalj, hripavac, bronhitis i upala pluća. Sluzi oblažu u tankom sloju sluznicu te tako smiruju nadražujući suhi kašalj i promuklost. Osim ovog, čaj od bijelog sljeza je dobar kod bolesti mokraćnog i probavnog sustava (upale, proljevi). Može se koristiti i za ispiranje usne šupljine, te kapati u nos u svrhu vlaženja sluznice, otapanja suhog sekreta i lakšeg disanja naročito kod male djece. Sluz bijelog sljeza ima veću primjenu i u kozmetičkoj industriji, u proizvodnji krema i pasta za zube.

Neželjena djelovanja

Nisu poznata.

 


Zaštita privatnosti pitajte nas