Natrag

Boreč

Povijest

Zbog svoje ljekovitosti svi dijelovi biljke bore već se stoljećima koriste ili za ublažavanje tegoba ili kao začin hrani. Stari Grci i Rimljani su, na primjer, vjerovali da će ih boreč ispuniti hrabrošću.

Botanika

Bilja spada u porodicu Boraginaceae. To je jednogodišnja biljka uspravne stabljike, koja naraste do visine 15-60 cm. Listovi su pojedinačni, elipsoidnog do okruglog oblika, duljine 3-10 cm. Stabljika i listovi su pokrivemi bjelieastim dlakama. Cvijetovi su nebeskoplave boje.

Djelotvorne tvari

Istraživanja su pokazala da se ljekovitost ulja boreča zasniva na njegovu visokom sadržaju esencijalne gama-linolenske kiseline. Gama-linolenska pripada skupini omega-6 masnih kiselina.

Naziv droge

Boraginis oleum (ulje boreča). Dobiva se iz sjemenki.

Djelovanje

Jednom unesena u organizam, GLA se pretvara u supstanciju slicnu hormonima, nazvanu prostaglandin E 1 ( PGE1). PGE1 ima protuupalno djelovanje, utječe na metabolizam masti, a može imati i ulogu dilatatora krvnih žila i razrjedivača krvi (antiagregacijsko djelovanje). To znači da GLA  može nakon pretvorbe u PGE 1 smiriti upalna stanja posvuda u tijelu, omogučiti normalan metabolizam masnoća koje unosimo putem hrane i pridonijeti općem zdravlju.

Uporaba

Koristi se kod osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa, ekcema (smiruje upalna žarišta na koži), predmenstrualni sindrom. Također, preporučuje se i kod osoba kojima je potrebna normalizacija tjelesne težine. Potpomaže razgradnju masnih naslaga.   

Neželjena djelovanja

Vrlo rijetko dolazi do mučnine, nadutosti i glavobolje.


Zaštita privatnosti pitajte nas