Natrag

Češnjak

Povijest Poznajete li ijednu biljku koja vas štiti od zmijskog ugriza, od kolere i grofa Drakule iz transilvanijskih šuma istovremeno. Pa češnjak, naravno. Od davnina ovoj su biljci pripisivana nadnaravna svojstva, ali i vrlo praktične mogućnosti uništavanja virusa, bakterija i gljivica. Od antičkih vremena kada se službenici bogova nisu smjeli ni približiti hramu okuse li češnjak, pa sve do Pasteurovih otkrica o njegovom antibakterijskom djelovanju, bijeli luk je bio simbol za zdravlje i dugovječnost.

Botanika Ova višegodišnja uspravna biljka visine 25-90 cm, spada u porodicu Lilliaceae.Ljekoviti dio biljke predstavlja lukovica koja je podijeljena u više češnjeva. Uzgaja se diljem sijeta po vrtovima i nasadima. Djelotvorne tvari Osnovni sastojak češnjaka predstavlja eterično ulje u kojem nalazimo aliin, alicin, dialiddisulfid, vinilditiin.Tu je i enzim aliinaza, te vitamini A,B1,B2 i nikotinamid. Naziv droge Allii sativi bulbus (Lukovica cešnjaka) Djelovanje Češnjak djeluje antibakterijski, protiv gljivica, sprijecava nakupljanje trombocita,snižava povišene vrijednosti masnoca u krvi. Nadalje, snizuje povišeni tlak ta povecava ukupnu otpornost organizma prema infekcijama. 

U monografijama komisije E, lukovica češnjaka je navedena kao dodatak terapiji kod povecanih lipida u krvi, te kao preventivna mjera za sprjecavanje promjena na krvnim žilama uzrokovanih starenjem.

Uporaba Iako se tijekom povijesti najznačajnijim svojstvom smatralo antibakterijsko djelovanje češnjaka, danas je pogled farmaceuta usmjeren primarno na njegovo blagotvorno djelovanje na krv i krvne žile. Bijeli luk snizuje vrijednosti triglicerida i ukupni kolesterol od 10-30 %. Snizuje «loš» LDL kolesterol, a povisuje «zaštitnicki» HDL kolesterol. Ovim mehanizmom sprječava nastanak aterosklerotskog zadebljanja (plak) na stijenkama arterija čime smanjuje mogućnost nastanka ateroskleroze. Smanjujući agregaciju trombocita i snizujući viskoznost krvi olakšava njen protok žilama. 

«Tlakaši» će takoder imati koristi od češnjaka buduci da je dokazano snižavanje tlaka, ali samo pri visokom tlaku, dok kod normalnih vrijednosti nema utjecaja. Bijeli luk povoljno utječe i na naš imunološki sustav, a zabilježena su i njegova antioksidacijska djelovanja. 

Neželjena djelovanja 

Pri korištenju češnjaka dolazi do rijetkih želučano crijevnih tegoba, te povremenih alergijskih reakcija.


Zaštita privatnosti pitajte nas