Natrag

Cimicifuga racemosa

Povijest

Korijen Cimicifuge su od davnina koristili indijanci protiv posljedica zmijskog ugriza i za porođajne bolove. Prvi put je opisana krajem 17-tog stoljeća. U 18. stoljeću uveden je ekstrakt Cimicifuge u ginekologiju. Od ranih četrdesetih godina prošlog stoljeća, koristi se u Njemačkoj kao prirodna hormonalna supstancija za regulaciju klimakterijskih tegoba te predmenstrualnih i menstrualnih poremećaja.

Botanika

Cimicifuga racemosa je biljka iz porodice Ranunculaceae i prirodno raste na istočnoj obali Sjeverne Amerike. To je 1 do 2,5 metra visoka biljka tanke stabljike s crnim podankom cilindričnog oblika. Listovi su trodjelni, a cvatovi uglavnom razgranati s bijelim cvjetovima, bez latic s brojnim prašnicima.

Djelotvorne tvari

Osnovne tvari važne za biološko djelovanje su triterpen glikozidi i to aktein, 27-deoksi aktein cimicifugozide, cimigenol. Sadrži i izoflavonet, tanine, fenilpropanske derivate, salicilnu kiselinu.

Naziv droge

Cimicifugae racemosae rhizoma ( podanak s korijenom Cimicifuge ).

Djelovanje

Učinak biljnih ljekovitih tvari iz biljke Cimicifuga racemosa dokazan je brojnim kliničkim studijama. Sveukupna istraživanja dokazuju izrazito smanjanje neurovegetativnih klimakterijskih tegoba kod čak 80% pacijentica već nakon 6 do 8 tjedna korištenja. Također je zabilježen povoljan utjecaj na somatske smetnje (poboljšanje lokalnog vaginalnog nalaza, smanjenje suhoće vaginalne sluznice). Terapija se pokazala učinkovitom kod svih klimakterijskih tegoba, a zabilježeno je poboljšanje u vidu blage i postepene regulacije hormonalne ravnoteže.

Uporaba

Primjenjuje se kod predmenstrualnih (PMS), dismenoroičnih i klimakterijski neurovegetativnog podrijetla. Osobita je prednost pred hormonalnom terapijom izostanak nuspojava.

Neželjena djelovanja

Ispitivanja toksičnosti provedena na životinjama nisu pokazala promjenu kliničkih parametara ni makroskopskih organskih nalaza. Vrlo rijetko se kod nekih pacijentica mogu pojaviti blage želučane tegobe koje ne zahtjevaju prekid terapije.


Zaštita privatnosti pitajte nas