Natrag

Divlji kesten

Povijest

Ova biljka je već odavna poznata u pučkoj medicini. Tijekom 16. stoljeća rasprostranjena je kao ukrasno drvo u parkovima i alejama brojnih europskih gradova, donešena iz sjevernog Irana, Kavkaza i Himalaje. U središnju Europu su je donijeli Turci, jer su pomoću sjemena lječili konje. Sredinom 19.-tog stoljeća postaje cijenjena ljekovita biljka.

Botanika

Bilja spada u porodicu Hippocastanaceae. To je stablo velikih dimenzija, naraste u visinu i do 30 metara, promjera 1 metar. Ima razgranatu krošnju i korijenje. Cvijetovi su složeni u uspravne grozdove. Latice imaju žutu točku koja prelazi u crvenu. Plod je okruglasti tobolac, mesnat, s mekanim bodljama. U plodu se nalaze 1-3 smeđe-crvene, sjajne sjemenke.

Djelotvorne tvari

Sjemenke, kora i cvijet dijelovi su divljeg kestena koji se najčešće sakupljaju zbog različitih povoljnih i korisnih učinaka njihovih aktivnih supstancija . Sjemenke sadrže različite triterpenske saponine od kojih najviše ima escina ( 8 – 28 % ), dok je škroba sadržano 40 – 60%, šećera oko 9 % , bjelančevina 8 – 10%, masnog ulja 3 – 7% te trijeslovina 2%.

Zasigurno je najdjelotvornija supstancija koju sadrži ekstrakt sjemenki divljeg kestena saponin escin.

Naziv droge

Hippocastani semen, cortex et flos (sjemenke, kora i cvijet divljeg kestena).

Djelovanje

Escin dokazano potiče vensku cirkulaciju i tonizira stijenke vena. Stijenke vena su, po svojoj strukturi, slabije od arterija te starenjem, ali i uvjetima rada i života ( dugotrajno stajanje ) gube svoju elastičnost i funkcionalnost. Supstancije poput escina jačaju tonus njihovih stijenki, što je vrlo važno, jer raširene i neelastične vene mogu postati varikozne, ali dovesti i do mnogih drugih komplikacija ( tromboza, tromboflebitis, hemoroidi – proširenje vena analnog područja ). Utvrđen je i antiedematozni učinak escina te se pokazalo da on smanjuje nastanak edema ( oteklina ispunjena tekućinom ) koji je posljedica neke traume ( sportske ozljede, ozljede glave, operativni zahvati ). Istraživanja su pokazala da escin ima izrazito jako protuupalno djelovanje te da povećava čvrstoću i smanjuje propusnost sitnih krvnih žilica – kapilara. Jednostavnije rečeno, escin smanjuje izlazak tekućine u međustanični prostor i nastanak lokalnih edema. Lokalna primjena pripravaka s escinom ( gel ) kod uganuća zglobova kao i kod problema s venama, vrlo je popularna diljem Europe. Najbolji se učinci postižu primjenom ekstrakata divljeg kestena u obliku kapsula u kombinaciji s lokalnom primjenom izvana ( nanošenjem gela na područje oboljelih vena, uganuća ).

Ekstrakt divljeg kestena sadrži i flavonoide koji sprječavaju sljepljivanje trombocita te stoga predstavljaju zaštitni faktor kod tromboze.

Uporaba

Proširene vene glavni su čimbenik rizika za razvoj tromboze dubokih vena, a upotreba preparata na bazi divljeg kestena u prevenciji kao i u samom liječenju oboljelih vena ima dokazano povoljan učinak. Učinkovita je pomoć kod hemeroida.

Neželjena djelovanja

Vrlo rijetko dolazi do prolaznih probavnih tegoba.


Zaštita privatnosti pitajte nas