Natrag

Ginkgo biloba

Povijest jednog drveta

Ginko je najstarija živuća biljka koja potječe još iz paleozoika-225 milijuna godina u prošlost. Ime je skovao Engelberg Kaempfer, njemački liječnik i botaničar, koji je pogrešno napisao japansko ime biljke, te je «gin-kyo» što znači srebrna marelica, postalo Ginko. Mističnosti i ezoteričnosti ove biljke pridonosi i činjenica da je drvo udaljeno samo 1 kilometar od Hiroshime procvjetalo godinu dana nakon detonacije atomske bombe. Povijest se nastavlja i danas kada mnogi umjetnici stvaraju djela u čast ovom živućem fosilu.

Botanika

Ginko spada u porodicu Ginkgoaceae, a listopadno drvo naraste do 35 metara. Sjemenke dozrijevaju tijekom listopada, a ljekoviti dio biljke predstavljaju lepezasti listovi. Autohtono je rasprostanjena u istočnim dijelovima Kine, ali je u uzgoju diljem cijelog svijeta.

Djelotvorne tvari

Osnovne tvari važne za biološko djelovanje Ginka su terpen laktoni i flavonglikozidi. Najzastupljeniji terpen laktoni su ginkolidi A,B,C , bilobalidi. Od predstavnika flavonoida nalazimo kvercetin, izoramnetin i kamferol.

Naziv droge

Ginkgo folium (list ginkga)

Djelovanje

Aktivne tvari u biljci šire krvne žile, smanjuju viskoznost krvi, smanjuje nakupljanje trombocita, te poboljšava moždanu i perifernu cirkulaciju. Nadalje, djeluje protiv slobodnih radikala, sprječava formiranje dušikovog oksida, povećava iskoristivost serotonina.

Uporaba

Ekstarkt biljke upotrebljava se kod loše moždane i periferne cirkulacije jer povećava protok krvi, ali i pozitivno djeluje na stijenke krvnih žila, te na metabolizam u mozgu. Brojna klinička istraživanja dokazala su učinak biljke na smanjenje viskoznosti krvi, sprječavanje agregacije trombocita i stavaranja krvnih ugrušaka. Upravo zbog tih blagotvornih svojstava preparat je indiciran u terapiji ateroskleroze. Pozitivno djelovanje na mikrocirkulaciju mozga opravdava korištenje u bolesnika s vrtoglavicom, kod tinitusa-zujanja u ušima, ali i kod demencijskih sindroma kao što su gubitak pamćenja i koncentracije, depresivni poremećaj raspoloženja i glavobolje. Kroz napredak u istraživanju djelovanja Ginka, dolazimo i do mogućnosti liječenja staračke senilnosti, ranih stadija Alzheimerove bolesti, kao i poboljšanja općenitih mentalnih sposobnosti i pamćenja. Antioksidativno djelovanje utječe i na usporavanje procesa starenja organizma.

Neželjena djelovanja

Visoke peroralne doze mogu uzrokovati smetnje u probavnom sustavu, te vrtoglavice. Uzimanje se ne preporučuje djeci mlađoj od 18 godina.


Zaštita privatnosti pitajte nas