Natrag

Glukozamin sulfat

Glukozamin sulfat je sastavni dio  većine proteoglikana (heparina, keratan sulfata, hijaluronata) koji izgrađuju brojna tkiva i organe ljudskog tijela – kosti, hrskavice, kožu, nokte, kosu…

Svojstva

Molekula glukozamina je izgrađena od šećera (glukoze) te amina (nastalog iz aminokiseline glutamina). Stvara se u hondrocitima od. stanicama hrskavica.


Glukozamin sulfat u organizmu

Glukozamin sulfat se prirodno sintetizira u organizmu, a osobito velike koncentracije glukozamina pronađene su u zglobnoj hrskavici u kojoj on poticajno djeluje na proizvodnju proteoglikana te time i na stvaranje hrskavice. Kao sastavni dio zglobne tekućine glukozamin sulfat je neophodan za podmazivanje zglobova te smanjenje opterećenja kojima su oni izloženi.


Zašto je važan glukozamin sulfat?

Funkcija zglobnih struktura našeg tijela ovisi o stanju hrskavica, tetiva, ligamenata te zglobne tekućine. S godinama te se strukture neizbježno troše, jer neprestanim kretnjama te sve manjom mogućnošću obnavljanja, dolazi do njihova propadanja uz pojavu bolova i otežane pokretljivosti. Sposobnost organizma da stvara glukozamin s godinama se smanjuje, što se neposredno povezuje s povećanom sklonošću različitim mehaničkim povredama zglobnih struktura te njihovim degenerativnim promjenama.        

Kako osigurati dovoljno glukozamin sulfata?

Kako se sa godinama smanjuje sposobnost organizma da stvara glukozamin, potrebno ga je uzimati putem suplemenata. Rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da suplementacija glukozaminom predstavlja učinkovito terapijsko rješenje kod osteoartritisa – dolazi do postupnog i progresivnog smanjenja boli u zglobovima kao i povećanja pokretljivosti zglobova. Neka ispitivanja su pokazala da se terapijska primjena glukozamina može u određenim slučajevima po uspješnosti izjednačiti s terapijom nesteroidnim protuupalnim lijekovima, uz znatno manje nuspojava.


Zaštita privatnosti pitajte nas