Natrag

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina mukopolisaharid s vrlo velikim molekulama koje se sastoje od disaharidnih jedinica koje se ponavljaju. Disaharidne jedinice se sastoje od N-acetilglukosamina i glukuronske kiseline.

Povijest

Hijaluronska kiselina igra važnu ulogu u hidrataciji tkiva i podmazivanju zglobova. Ime je dobila od grčke riječi „hyalos“ što znači staklo – zbog svog izgleda.    
U medicini se počela koristiti u obliku intraartikularnih injekcija (injekcije koje se daju direktno u  zglob).
1963 godine napravljeno je ispitivanje u Austriji na ukupno 313 bolesnika s artrozom. Učinkovitost na smanjenje boli je bila značajna. Nakon dugogodišnje primjene u obliku injekcija, 2002 godine počinje se pojavljivati kao dodatak prehrani u Americi. Nakon toga, u Europi se također pojavljuju dodaci prehrani koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Fidifarm je među prvima u Europi u suradnji s Španjolskom tvrtkom Bioiberica proizveo dodatak prehrani koji sadrži visokokvalitetnu hijaluronsku kiselinu.


Hijaluronska kiselina u organizmu

Hijaluronska kiselina se nalazi u sinovijalnoj tekućini koja ima funkciju podmazivanja zglobova.  Hijaluronska kiselina se nalazi u vezivnim tkivima, neophodna je  za stvaranje matrixa koji omogućuje diobu i migraciju stanica, također ima i ulogu u prenošenju signala između stanica. Odgovorna je i za elastičnost kože. 

Hijaluronska kiselina ima esencijalu u ulogu u održavanju normalne funkcije zglobova. Nalazi se i u hrskavici i u sinovijalnoj tekućini. 
U sinovijanoj tekućini održava viskoznoelastična svojstva. Za vrijeme upalnog procesa, događa se povećana razgradnja Hijaluronske kiseline uslijed stvaranja razgradnih enzima ili reaktivnih oksidacijskih skupina, a time se smanjuju viskozno-elastična svojstva sinovijalne tekućine.


Zašto je važna hijaluronska kiselina?

Važnost hijaluronske kiseline u hrskavici sastoji se u njenoj ulozi da održava strukturu čineći agregate s proteoglikanima koji su neophodni za funkciju zglobova. Do 10% hrskavičnih glikozaminoglikana čini Hijaluronska kiselina. Značajan podatak je da Hijaluronska kiselina može vezati velike količine vode (1000 puta svoju težinu).  Kod osteoartritisa smanjuje se molekularna masa i koncentracija hijaluronske kiseline,  što smanjuje viskozno-elastična svojstva zglobne tekućine. Osim za zglobove, od 80-tih godina koristi se i u kozmetici. Zbog svojih svojstava vezanja vode pokazala se kao odlična sirovina za primjenu u kozmetici za usporavanje promjena na koži koje nastaju starenjem (gubitak vlage i elastičnosti).


Kako osigurati dovoljno hijaluronske kiseline?

S godinama  i kod upalnih procesa količina hijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u zglobovima i ostalim tkivima smanjuje. Osobe koje pojačano troše zglobove, aktivni sportaši i redoviti rekreativci također imaju potrebu za nadoknadom hijaluronske kiseline u obliku dodatka prehrani. Budući da ima svojstva hidratacije tkiva, uzimanje hijaluronske kiseline u obliku dodatka prehrani također povoljno utječe na izgled kože.


Zaštita privatnosti pitajte nas