Natrag

Kondroitin sulfat

Kondroitin sulfat  je složeni ugljikohidrat (glikozaminoglikan) koji nalazimo u vezivnim tkivima svih sisavaca.

Svojstva

Kondroitin sulfat  je složeni ugljikohidrat (glikozaminoglikan) koji nalazimo u vezivnim tkivima svih sisavaca.


Kondroitin sulfat u organizmu

Kondroitin sulfat se u organizmu sintetizira iz beta-D-glukuronske kiseline i D-N-beta acetil galaktozamina. Stvaraju ga stanice hrskavice – hondrociti. U zglobnoj hrskavici kondroitin ima nekoliko važnih uloga: osigurava stvaranje sinovijalne tekućine u zglobu (a time i prehranu zglobnih struktura, te zaštitu od mehaničkih oštećenja), štiti zdravu hrskavicu od preranog propadanja (sprječavajući stvaranje određenih enzima koji oštećuju vezivna tkiva, te neutralizirajući učinak drugih enzima koji sprječavaju transport hranjivih tvari u hrskavicu).


Zašto je važan kondroitin sulfat?

Funkcija zglobnih struktura našeg tijela ovisi o stanju hrskavica, tetiva, ligamenata te zglobne tekućine. S godinama te se strukture neizbježno troše, jer neprestanim kretnjama te sve manjom mogućnošću obnavljanja, dolazi do njihova propadanja uz pojavu bolova i otežanu pokretljivost. Starenjem se smanjuje i produkcija kondroitin sulfata, a time i njegova koncentracija u zglobnim strukturama  što se odražava na funkcionalnu sposobnost lokomotornog sustava. Brojna klinička ispitivanja su pokazala da smanjenje koncentracije kondroitina značajno pridonosi razvoju osteoartritisa, ali i nastanku različitih mehaničkih ozljeda zglobnih struktura.


Kako osigurati dovoljno kondroitin sulfata?

Kondroitin sulfat je prirodna tvar koja je naročito bogato zastupljena u zglobnoj hrskavici. Prirodna sinteza kondroitina u stanicama hrskavice sa starošću se smanjuje, pa su time zglobne strukture u starijoj dobi podložne bržem propadanju. Dokazano je da se primjenom kondroitin sulfata povećava pokretljivost degenerativno promjenjenih zglobova, te smanjuje razina boli i potreba za primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova. Terapijski odgovor na primjenu kondroitin sulfata je postupan, a rezultati se javljaju nakon nekoliko tjedana redovite primjene.

 


Zaštita privatnosti pitajte nas