Natrag

Konjugirana masna kiselina (CLA)

Konjugirana masna kiselina (CLA) prirodna je višestruko-nezasićena masna kiselina koju nalazimo u mesu i mliječnim proizvodima.

Povijest

Prvi puta ju je 1978. godine izolirao dr. Michael Pariza (University of Wisconsin – Madison, SAD).


Svojstva

Konjugiranu masnu kiselinu nalazimo u mesu i mliječnim proizvodima. Danas je poznat način njezina nastanka: kada se životinje preživači (krave, ovce, koze) hrane travom, u njihovom se tijelu linolna kiselina iz trave pretvara u CLA te zatim ugrađuje u tkiva i mlijeko.  Stoga su upravo meso, mlijeko i mliječne prerađevine (sir, maslac) koje dobivamo od tih životinja najbogatiji izvor CLA. CLA se može proizvoditi i iz ulja šafranike (visokonezasićeno ulje koje se dobiva prešanjem ili ekstrakcijom sjemena biljke Carthamus tinctorius).


Zašto je važna CLA?

Dva su primarna mjesta djelovanja CLA – adipociti ili masne stanice (mjesto pohrane masti) te skeletne mišićne stanice (mjesta pretvorbe masti u energiju). Klinička istraživanja su pokazala da CLA smanjuje aktivnost lipoprotein lipaze (LPL)  - enzima odgovornog za prijenos triglicerida iz krvi u masne stanice, gdje se trigliceridi pohranjuju. U isto vrijeme CLA stimulira i lipolizu (razgradnju pohranjenih triglicerida) u masnim stanicama. S obzirom na spomenuta mjesta primarnog djelovanja CLA, postoje četiri mehanizma pomoću kojih CLA utječe na smanjenje udjela tjelesne masti: 1. smanjuje količinu masti koja se pohranjuje nakon obroka 2. povećava razgradnju masti u masnim stanicama 3. povećava „izgaranje“masti u mitohondrijima 4. smanjuje ukupan broj masnih stanica.


Kako osigurati dovoljno CLA?

Ljudski organizam ne može sintetizirati CLA pa ju moramo unositi hranom (meso, mlijeko, mliječne prerađevine) ili putem suplemenata. Znanstvenici vjeruju da danas hranom unosimo znatno manje količine CLA u odnosu na razdoblje od prije tridesetak godina. Nekoliko je razloga koji su doveli do takve pojave – velik broj stoke danas se hrani industrijski, a ne travom; u našoj je prehrani sve manje crvenog mesa, a sve više mesa peradi, mliječnih prerađevina s manje masnoća i vegetarijanskih namirnica. Iz tog razloga CLA treba unositi u organizam putem suplemenata. Preporučena dnevna doza CLA ne prelazi 4 g.


Zaštita privatnosti pitajte nas