Natrag

Odoljen, valerijana

Povijest

Odoljen se koristio zbog  sedativnog i opuštajućeg djelovanja još od Rimskih vremena. Poznavao ga je Dioskurides u 1 stoljeću. Ime dolazi od Latinske riječi «Valere» što znači «biti dobro». Grčki liječnik Galen upotrebljavao je tu biljku u liječenju zbog njenih aromatičnih i diuretskih svojstava, a  cijela dva stoljeća ( 1733. – 1936. ) odoljen je bio među šest najpropisivanijih lijekova u Americi i Europi.

Botanika

Uspravna višegodišnja biljka koja raste do 1,2 metra u visinu. Raste iz podanka koji ima osobit miris. Listovi su neparno perasti. Ima ružičaste cvijetove koji formiraju cvatove na vršcima ogranaka.

Djelotvorne tvari

Osnovne tvari važne za biološko djelovanje Odoljena su valepotrijati koji se nalaze u podzemnim djelovima biljke. Sardži i eterična ulja, valerensku kiselinu, alkaloide, klorogensku kiselinu...

Ljekoviti dio biljke je korijen koji se bere ujesen. Svježi korijen koristi se za izradu vodenih, odnosno vodeno – alkoholnih ekstrakata ( tinktura ) ili se pak suši. Sušenjem se količina eteričnog ulja u korijenu smanjuje, a miris ( koji potječe od izovalerenske kiseline ) postaje intenzivniji i jači.

Naziv droge

Valerianae radix (podanak s korijenom odoljena)

Djelovanje

Aktivne tvari u biljci djeluju umirujuće, te pomažu kod nesanice, nemira, anksioznosti. Ispitanici koji su uzimali ekstrakt korijena ove biljke brže su tonuli u san, rjeđe su se budili u toku noći, a ujutro nakon ustajanja nisu se osjećali umorno i omamljeno ( što je česta nuspojava kemijskih sedativa ). Za razliku od diazepama i ostalih benzodiazepina ( kemijski anksiolitici ) s kojima je uspoređivan, ekstrakt odoljena ne izaziva ovisnost ni nakon dulje primjene.

Uporaba

Odoljen ublažava simptome stresa, razdražljivost, nervozu, preveliku psihičku aktivnost. Pomaže osobama koje se teško «isključuju» od svakodnevnih briga. Mnogi simptomi anksioznosti koji uključuju tremor, paniku i znojenje mogu biti ublaženi uz pomoć Odoljena. Pogodan je za osobe koje pate od grčeva mišića te nadraženog crijeva, bolnih menstruacija, klimakterijskih tegoba.

Neželjena djelovanja

Kod dugotrajne primjene može uzrokovati glavobolju, razdražljivost, nemir i nesanicu.


Zaštita privatnosti pitajte nas