Natrag

Omega 3 masne kiseline

Esencijalne dugolančane omega – 3 masne kiseline izuzetno su važne za zdravlje organizma. Prehrana koja je bogata sa njima (masne ribe) može znatno smanjiti učestalost bolesti srca i krvnih žila.

Povijest

Od vremena kada je utvrđeno da Eskimi, koji konzumiraju isključivo meso i masnoću, ne obolijevaju od srčanog udara jer ih štite upravo omega – 3 masne kiseline, pa do danas, istraživanja o njihovim ljekovitim učincima sve je veća.


Svojstva

Masne kiseline su glavni građevni elementi  triglicerida, masnoća koje nalazimo u hrani. U organizam se unose hranom zajedno sa ugljikohidratima i proteinima.  Glavni izvor energije u tijelu predstavljaju masnoće. 
Postoje četiri grupe masnih kiselina: zasićene, mononezasićene (oleinska), polinezasićene (omega-6 i omega-3 masne kiseline) i  trans-nezasićene. Uravnotežen unos različitih tipova masti je nužan. Preporuka je smanjiti unos zasićenih i trans-nezasićenih masnih kiselina, a povećati unos polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina.


Omega – 3 masne kiseline u organizmu

Linoleinska i alfa-linoleinska su važne polinezasićene masne kiseline i nazivaju se esencijalne masne kiseline. One su preteča omega-6 i omega-3 masnih kiselina, a smatraju se esencijalnim jer ih ljudsko tijelo ne može sintetizirati nego se moraju unositi hranom.
Esencijalne masne kiseline imaju važnu ulogu u tijelu, jer služe kao građevne jedinice brojnih hormona (prostanglandina, leukotriena, tromboksana  i drugih), a isto tako su i esencijalne komponenete staničnih membrana. 
Omega 3 masne kiseline sadrže korisne EPA (eikosapentaenoinska )DHA (dokosaheksaenoinska) masne kiseline koje se nalaze u morskoj plavoj ribi. Laneno ulje također je izvor omega – 3 masnih kiselina. Iako mlijeko i mliječni proizvodi sadrže velike količine visoko zasićenih masnih kiselina, treba naglasiti da je majčino mlijeko izuzetak jer sadrži malu količinu zasićenih masti, a veliku količinu omega – 3 masnih kiselina. U majčinom mlijeku pronađene su alfa – linoleinska, EPA i DHA masna kiselina, a one igraju važnu ulogu u razvoju novorođenčeta, pogotovo u razvoju mozga i retine oka.


Zašto su važne omega – 3 masne kiseline?

Omega – 3 masne kiseline u ljudskom organizmu imaju vrlo veliku ulogu za cjelokupno zdravlje;

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti:  preveniraju pojavu aritmija, smanjuju krvni tlak i lipidemiju, snižavaju razinu kolesterola u krvi, sprječavaju naglo grušanje krvi, povećavaju kvalitetu života osoba koje su prebolile srčane infarkte zahvaljujući svom antitrombocitnom, antiupalnom i vazodilatativnom djelovanju.

Poboljšanje stanja kod upalnih bolesti: omega – 3 masne kiseline poboljšavaju zdravstveno stanje kod: pušača, bronhalne astme, bronhitisa. Pozitivan učinak imaju i kod Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, reumatoidnog artritisa, kožnih ekcema, neurodermitisa, psorijaze te bakterijskih i virusnih upala pluća.

Trudnoća i dojenje: uzimanje omega – 3 masnih kiselina tijekom trudnoće i dojenja vrlo je važno za rast i razvoj novorođenčeta. Osobito je bitno da se povećani unos osigura u prvom  tromjesečju trudnoće jer u tom periodu dolazi do razvoja moždanih struktura.

Antitumorski efekt: povećani unos omega – 3 masnih kiselina može pomoći kod prevencije karcinoma dojke, prostate i debelog crijeva, te u smanjivanju rizika od pojave metastaza. Svoj učinak ostvaruju na taj način da smanjuju rast tumorskih stanica kao i njihovu mobilnost.

Ostali pozitivni učinci: uravnoteženi unos omega – 3 masnih kiselina poboljšava funkciju živčanog, gastrointestinalnog i imunološkog sustava, te poboljšava zdravlje kože, kose i noktiju.


Kako osigurati dovoljan unos omega – 3 masnih kiselina?

Danas se u našoj prehrani nalazi puno zasićenih masnih kiselina i omega – 6 masnih kiselina. Preporuka je smanjiti njihov unos, a povećati unos omega – 3 iz plave ribe.
Dnevna doza omega – 3 masnih kiselina kojom  bi se zadovoljila potreba organizma, postiže se konzumacijom najmanje dva obroka masne ribe tjedno (srdela, skuša, losos, bakalar). Uzimajući u obzir suvremeni način života i prehranu koja se ne bazira na konzumaciji ribe, preporuka je uzimanje kapsula ribljeg ulja i to u dozi od 2 do 4 grama dnevno.


Zaštita privatnosti pitajte nas