Natrag

Photoaging - fotostarenje

U prirodi svake žene je želja za lijepim izgledom. Najstariji arheološki nalazi svjedoče o nastojanjima žena svih vremena za postizanjem lijepog, mladolikog i njegovanog lica. Sredinom prošlog stoljeća nametnuto je mišljenje da je preplanuli ten obvezatan dio «lijepog». Zbog toga se žene i muškarci počinju nekontrolirano izlagati ultraljubičastim zrakama (UV). 

Fotostarenje (engl. photoaging) je pojam koji opisuje promjene kože uzrokovane izlaganjem UV zrakama. Prirodni izvor UV zraka je sunce, a umjetni izvor su solariji. Tijekom godina normalno je da koža počinje pokazivati znakove starenja u vidu prvih bora i opuštenosti. Ova pojava događa se zbog degenerativnih promjena u koži pri čemu dolazi do pada količine elastina i kolagena, glavnih nosioca elastičnosti i čvrstoće kože. Za razliku od kronološkog, fotostarenje nije univerzalni proces te je obilježen promjenama izgleda i funkcije kože na mjestima izloženim djelovanju čimbenika okoliša, ponajprije sunca. Koža je tanka i pojačano osjetljiva na udarce, suha je i naborana. Tipično je da osoba izgleda puno starije u odnosu na dob uz individualne varijacije. Promjene kože vezane uz fotostarenje izraženije su kod osoba svjetlije puti.Za promjene vezane uz fotostarenje odgovorne su prije svega UVA zrake koje dopiru do dermisa - dubljeg sloja kože. Za razliku od UVB zraka, UVA zrake prodiru kroz vodu i staklo, 1000 puta su brojnije i prisutne su tijekom cijele godine. Kod žena tipične su promjene kože na dekolteu koja postaje grublje površine i crvene boje, a kod pomoraca i ribara vidljive su duboke brazde na stražnjoj strani vrata.

Osim promjena vezanih uz fotostarenje, izlaganje UV zrakama često uzrokuje poremećaje pigmentacije - bezazlene, ali estetski neprihvatljive promjene na koži. Kod ovih poremećaja dolazi do povećane produkcije melanina - pigmenta koji našoj koži daje smeđi ton. Melanin proizvode stanice koje se zovu melanociti. Višak pigmenta može se odlagati u površinskom sloju kože - epidermisu ili u dubljem sloju - dermisu. U nastanku hiperpigmentacija (tamnih mrlja) sudjeluje više čimbenika, a najvažniji među njima su genetski i hormonalni čimbenici, te učestalost izlaganja UV zrakama. Najčešći oblici hiperpigmentacija su staračke pjege, sunčane pjege i melasma.

Staračke pjege su kozmetska anomalija koja se javlja kod svijetlih tipova kože. Na mjestima koja su kronično izložena suncu (lice, dekolte, ramena, podlaktice i gornje strane šaka) javljaju se tamne mrlje. Sunčane pjege ili efelide također spadaju u kozmetske anomalije, a najčešće se vide kod crvenokosih ljudi. Efelide se nasljeđuju. To su oštro ograničene, okrugle mrljice žutosmeđe boje. Nalazimo ih na nosu, čelu i obrazima, rjeđe na dekolteu, ramenima i nadlakticama. Javljaju se već u ranoj dječjoj dobi. Izlaganjem suncu promjene postaju tamnije boje.

Melasma se naziva i trudnička hiperpigmentacija jer se često javlja u vrijeme trudnoće. Međutim može se javiti i u vrijeme uzimanja kontraceptivnih pilula, ali postoje i idiopatski oblici koje ne možemo povezati niti s trudnoćom niti s uzimanjem drugih lijekova. Tamne mrlje javljaju se po čelu, obrazima i oko ustiju.Osim hormona, lijekova i sunca ulogu u nastanku hiperpigmentacija može imati i kozmetika. Neke kreme koje sadrže eterična ulja i fotosenzibilizatore, osobito biljnog podrijetla, mogu nakon aplikacije i izlaganja suncu uzrokovati mrljaste hiperpigmentacije. U liječenju svih oblika hiperpigmentacija najvažniju ulogu ima prevencija - zaštita od djelovanja UV zraka. U tu svrhu koriste se preparati s visokim zaštitnim faktorom (SPF). U preparatima za izbjeljivanje koriste se različite aktivne supstance (retinoična kiselina, azeleična kiselina, kojična kiselina, arbutin i C vitamin). U dermatološkim ordinacijama primjenjuju se tretmani u svrhu uklanjanja hiperpigmentacija - krioterapija, mikrodermoabrazije kože, različiti oblici ljuštenja kože (peeling), te terapija laserom. Svi navedeni preparati i tretmani mogu se kombinirati što je u rezistentnim slučajevima nužno.

Znakovi prijevremenog starenja kože koji nastaju kao poslijedica fotostarenja su:

  • smanjenje elastičnosti i čvrstoće kože
  • pojave dubokih bora 
  • vidljive žilice na obrazima i nosu 
  • tamne mrlje na licu, rukama, prsima i na gornjem djelu leđa
  • blijede mrlje na podlakticama i tumori kože

Zaštita privatnosti pitajte nas