Natrag

Sibirski ginseng

Povijest

Sibirski ginseng daljnji je rođak daleko popularnijeg azijskog ginsenga. Zbog opasnog, dugog trnja poznat je također i pod nazivom“ne diraj me“ ili “vražji grm”. Različiti pripravci te biljke već se od davnina koriste u tradicionalnoj medicini Rusije i Kine, za održavanje i aktiviranje obrambenih sposobnosti organizma. U Rusiji su stanovnici tajge oduvijek koristili Sibirski ginseng za povećanje izdržljivosti i kvalitete života te za suzbijanje infekcija.

Botanika

Sibirski ginseng bodljikava je penjačica iz porodice Araliaceae. Raste kao samonikla biljka na Dalekom istoku (jugoistočni dio Rusije, sjeverna Kina, Koreja i Japan). Koristi se korijen i podzemna stabljika.

Djelotvorne tvari

Ljekoviti dio biljke je korijen. Sadrži eleuterozide (saponinski glikozidi), lignane, kumarine, sterole (ß-sitosterol). Glavna djelatna tvar je eleuterozid E.

Naziv droge

Eleutherococci radix  ( korijen Sibirskog ginsenga ).

Djelovanje

U opisu ginsenga koristi izraz adaptogen, jer ekstrakti biljke pomažu tjelesnoj prilagodbi (adaptaciji) na stres. Zabilježene su pozitivne promjene na učinke stresa uzrokovanog promjenama temperature, dijetama, vježbanjem i sl. Regulacijsko djelovanje ekstrakta sibirskog ginsenga pokazalo se korisnim kod meteoropata – osoba koje su osjetljive na vemenske promjene. Iskustva iz tradicionalne medicine, kao i brojna istraživanja provedena posebno na ruskim sportašima, upućuju na povoljno djelovanje ekstrakta sibirskog ginsenga na regulaciju niskog tlaka.

Uporaba

Pripravci korijena  Sibirskog ginsenga našli su korisnu primjenu u poboljšanju tjelesne i psihičke kondicije (radne sposobnosti), povećanju opće otpornosti i jačanju srca, krvotoka i živaca. Koristi se također i kao imunostimulans. Tradicionalno se upotrebljavao kao stimulans.

Kontraindikacije

Ne preporučuje se upotreba osobavma s povišenim krvnim tlakom.


Zaštita privatnosti pitajte nas