Natrag

Tamne mrlje - hiperpigmentacija

Boja kože odraz je četiri pigmenata: smeđeg melanina, žutog karotena te plavog i crvenog hemoglobina iz krvnih stanica. Najvažniju ulogu ima melanin kojeg stvaraju stanice u koži zvane melanociti. On daje koži smeđu boju i štiti je od negativnih utjecaja ultravioletnih (UV) zraka. Boja kože je prirođena kao i njena sposobnost da potamni nakon izlaganja suncu. Količina stvorenog melanina u koži ovisi o rasi, konstituciji i izloženosti UV zračenju (sunce, solarij). Osobe tamnije puti imaju više melanina od osoba svijetlije puti.

Hiperpigmenatacija je poremećaj boje kože kod kojeg se na koži pojavljuju tamne mrlje koje su često estetski neprihvatljivog izgleda. Poremećaji pigmantacije mogu nastati zbog promjene broja melanocita što dovodi do pojačane produkcije melanina te zbog samog poremećaja u produkciji melanina bez povećanog broja melanocita. Višak pigmenata može se odlagati u najpovršnijem sloju kože - epidermisu ili u dubljem sloju - demisu. U nastanku hiperpigmentacija sudjeluje više čimbenika, a najvažniji među njima su genetski i hormonalni čimbenici te količina izlaganja suncu, odnosno UV zračenju. Među najčešće oblike hiperpigmenacija spadaju staračke pjege, sunčane pjege i melasma.

Staračke pjege su kozmetska anomalija koja se javlja kod svijetlih tipova kože. Kako organizam stari i koža se mjenja - pojava staračkih pjega samo je prirodna manifestacija takvih promjena, ali i posljedica ponavljanog i dugotrajnog izlaganja suncu tijekom cijelog života. Zato se staračke pjege javljaju na djelovima tijela izloženim suncu (gornje strane šaka, podlaktice, lice, dekolte). Kod staračkih pjega radi se o povećanom broju melanocita i o povećanoj produkciji melanina, a javljaju se kao tamne mrlje nekoliko milimetara u promjeru.

Drugi česti oblik hiperpigmentacija koji također spada u kozmetske anomalije su sunčane pjege ili efelide. Najčešće se javljaju u osoba svijetle ili crvene kose i blijede puti. Nalazimo ih na nosu, obrazima i čelu te rijeđe po dekolteu, ramenima i nadlakticama, a javljaju se već u ranoj dječjoj dobi. Efelide se nasljeđuju. Obično su ljeti izraženije zbog utjecaja UV zračenja, dok su zimi blijeđe ili čak nevidljive. Kod efeleida se radi samo o pojačanoj produkciji melanina dok se broj melanocita ne mjenja.

Melasma je najčešća promjena pigmenatacije vezana uz trudnoći i istodobnu izloženost suncu bez zaštite od UV zraka. Osim uz trudnoću melasma se može javiti i kod uzimanja kontraceptivnih pilula i nekih drugih lijekova. Postoje i tzv. idiopatski oblici koje ne možemo povezati niti s trudnoćom, niti s lijekovima već se melasma razvija bez jasnog razloga. Na licu se javljaju simetrične, okrugle ili ovalne smeđe mrlje, oštro ograničene od okolne kože, lokalizirane ne čelu, obrazima i iznad gornje usne. Izraženije su kod osoba tamnije puti. Broj melanocita nije značejnije povećan, već je povećana produkcija pigmenta.

Osim hormona, nasljeđa, lijekova i sunca važnu ulogu u nastanku hiperpigmentacija može imati i kozmetika. Neki kozmetički pripravci koji sadrže eterična ulja i supstancije koje mogu djelovati kao fotosenzibilizatori (osobito supstancije biljnog podrijetla), mogu nakon aplikacije i izlaganja suncu uzrokovati mrljaste hiperpigmentacije. Neki parfemi također mogu izazvati hiperpigmentacije na fotoeksponiranim područjima i možemo ih povezati s pigmentacijama na rubnim djelovima lica i vrata te područja oko ušiju gdje se najčešće i nanose.

U liječenju svih oblika hiperpigmentacija najvažniju ulogu ima prevencija - zaštita od djelovanja UV zraka. U tu svrhu koriste se preparati s vrlo visokim faktorom zaštite (SPF 50+). Također koriste se i preparati za izbjeljivanje s različitim aktivnim supstancijama (retinoična kiselina, azelaična kiselina, kojična kiselina, hidrokinon i arbutin te C vitamin). U dermatološkim ordinacijama u terapijske svrhe mogu se primjenjivati kemijski pilinzi, krioterapija, mikrodermoabrazija kože te terapija laserom. Svi navedeni preparati i tretmani mogu se kombinirati što je u rezistentnim slučajevima i nužno.


Zaštita privatnosti pitajte nas