Natrag

Žuti noćurak

Povijest

Žuti noćurak stigao je iz Južne Amerike na sjever, na istočnu obalu Kanade, gdje je već bio popularan medu starosjediocima Indijancima, i to, između ostalog, u liječenju kožnih bolesti i iscjeljivanju rana. U Europi se još u 17. stoljeću rasprostranio uz puteve, uz obale rijeka i po nasipima.

Botanika

Žuti noćurak spada u porodicu Onagraceae. To je dvogodišnja biljka s uspravnom stabljikom koja naraste do visine od 1 metra. Cvjetovi su dugi 2-3 cm, blijedožute boje. Karakteristieno je za cvjetove da su mirisni i da se otvaraju po noći.

Djelotvorne tvari

Ulje sjemenki danas je važno kao prirodni izvor esencijalnih, tijelu nepohodno potrebnih nezasiaenih masnih kiselina: linolne i gama linolenske kiseline, zatim oleinske i palmitinske kiseline.

Naziv droge

Oneotherae biennis oleum ( ulje  Žutog noćurka ).

Djelovanje

Nezasićene masne kiseline potrebne su organizmu za izgradnju bioloških membrana i mijelinskih ovojnica živaca, te nastanak prostaglandina – tkivnih hormona. Medu prostaglandinima je po svom zaštitnom djelovanju najvažniji prostaglandin EI (PGEI) koji snizuje krvni tlak, smanjuje moguanost nastanka krvnih ugrušaka, podržava imunološke reakcije organizma i regulira moždane funkcije. Stoga je razumljivo zašto pripravke s velikom kolicinom linolne i gama linolenske kiseline koristimo za lijeeenje brojnih i raznovrsnih bolesti.

Uporaba

Kod neurodermatitisa i slicnih kožnih promjena (atopienog ekcema), predmenstrualnog sindroma i reumatoidnog artritisa.

Neželjena djelovanja

Vrlo rijetko dolazi do prolaznih probavnih tegoba i glavobolja.


Zaštita privatnosti pitajte nas